VAN PELT ARCHITECTEN WINT ARCHITECTENSELECTIE NIEUWE BRANDWEERKAZERNE WAALWIJK

Het ontwerp van Van Pelt architecten is door Brandweer en Gemeente verkozen tot winnaar van de aanbesteding voor de nieuwe brandweerkazerne te Waalwijk.

De nieuwe kazerne wordt gebouwd op een bijzondere zichtlocatie lang de A59, op de hoek van de Groenstraat en de Taxandriaweg. Er is in het ontwerp voor gekozen om het publieke karakter van de Brandweer te onderstrepen door de kenmerkende rode brandweerwagens in de spotlights te zetten.

Het transparante volume waarin de brandweerwagens staan wordt gecontrasteerd door het daarboven gelegen gesloten kantoorvolume.  De accenten in vorm en materiaal zorgen voor de gewenste geleding waardoor het gebouw zich presenteert als een spel van volumes. Hierdoor heeft de kazerne een sprekend uiterlijk aan alle zijdes. Het kleurgebruik is ingetogen door het gebruik van hoogwaardige, moderne en duurzame materialen als glas, gevelpanelen en staal. De kleurschakering van de materialen is op elkaar afgestemd en de verspringende gevellijn zorgt voor een gedifferentieerd beeld, waardoor het gebouw minder massaal oogt. De keuze voor hoogwaardige warme materialen voor het interieur draagen bij aan een aangename interne beleving. Zonder aan functionaliteit in te boeten heeft Van Pelt architecten een spannend en verrassend gebouw weten te ontwerpen waar zowel brandweer, gemeente als omwonenden over te spreken zijn.

Lees ook Brabants Dagblad: Aanrijtijd brandweer Waalwijk minuten korter door nieuwe kazerne