GROOT NIEUWS!
Van Pelt architecten wint aanbesteding Politiebureau Hellevoetsluis!!

De opdracht betreft een grootschalige verbouwing het bestaande politiebureau. De locatie van het politiebureau ligt op de hoek van een belangrijke doorgaande fietsroute en de ontsluitingsweg Bruggehoofd. Geflankeerd door omvangrijke gebouwen als het winkelcentrum de Stuytse Hoek en een 6-laags appartementsgebouw valt het politiebureau nauwelijks op. Vanaf de brug op Amnesy Internationallaan gezien is er op deze prachtige centrale locatie duidelijk vraag naar een karakteristiek en herkenbaar ontwerp waardoor de zichtbaarheid wordt vergroot en dat de kernwaarden van de politie uitdraagt: Waakzaam en Dienstbaar.
 
Het huidige gebouw komt door een speelse configuratie alles behalve groot­schalig over. De drie volumes zijn duidelijk zichtbaar vanaf het huidige entree plein. De voorgestelde ingrepen zijn karaktervol, maar door zorgvuldig gekozen materialisering en beperkte volume niet overheersend. Door de duidelijke stijlbreuk met het meer gesloten bakstenen gebouw wordt de nadruk gelegd op de openbare functie van de het glazen volume van de publiekshal. Zo zullen de bezoekers instinctief de entree van het bureau weten te vinden. Belangrijk in de keuze voor glas is de verbondenheid met het toekomstige plein. Dit geeft uiting aan de wens van de Politie om midden in de maatschappij te staan en sluit aan bij de transparantie die de Politie wil uitstralen.
 
De typerende dakvorm van het bestaande gebouw komt met een twist terug in het nieuwe ontwerp. Door de dakvorm ‘omgekeerd’ toe te passen wordt het glasoppervlak gemaximaliseerd en valt er veel licht het gebouw binnen. Zo ontstaat een kenmerkende dunne strakke daklijn die de verschillende uitbrei­dingen met elkaar verbindt. Deze daklijn verspringt, om aan de ene kant de di­versiteit in importantie aan te duiden en aan de andere kant als verwijzing naar de speelse configuratie van het bestaande blok. Omdat het dak van het pu­blieksgebied opgetild is boven de achterbouw lijkt het dak te zweven. Dit levert een zee van daglicht en een aangename warme sfeer op in de publieksruimte.
 
Om over bezonning te voorkomen en meer privacy te genereren zonder het zicht van binnenuit te beperken, is in het ontwerp gekozen voor beeldbepalen­de, verticale gevelkolommen en een overkragend dak. Tijdens het passeren van het gebouw verandert het perspectief van de voorbijganger – en daarmee het karakter van het gebouw – van gesloten naar open. Door deze ‘lamellen’ consi­stent door te zetten richting het bijgebouw, krijgt het gebouw een makeover en vormt het een integraal onderdeel van het geheel. De politiesigning en de hoge publiekshal met houten kolommen kenmerken de publieke zijde van het gebouw.
 
Het omliggende terrein wordt begrensd door een bestaande bakstenen wand waarin een nieuwe speedgate wordt voorzien. De bestaande toegang met schuifpoort blijft gehandhaafd en vormt de entree voor o.a. medewerkers tot het terrein en kan dienst doen in geval van calamiteiten.
 
Energieneutraal én slim
Bijzonder is hoe het Politiebureau technisch is opgezet, om energieneutraal te functioneren.
Het gebouw wordt EPC = 0 en een slim gebouw (Smart Building). Slimme systemen dragen bij aan het gebruiksgemak en comfort in het bureau.
Na de grootschalige verbouwing wekt het bureau dus zelf de energie op die het verbruikt, waardoor het duurzaam is en klaar voor de toekomst. Zo wordt warmte- en koelte opgewekt door warmtepompen, om de temperatuur te regelen in het gebouw. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak. Die zorgen voor de elektriciteit waarmee technische installaties en de warmtepompen worden aangestuurd. In combinatie met goede detaillering en duurzame materialen is het dus energieneutraal en klaar voor de toekomst!