Ontwerp Proeftuin voor Politie Kroonstraat Utrecht

Een innovatieve, agile werkomgeving ontwerpen voor de teams Digitale Opsporing en Cybercrime, dat was het idee achter de proeftuin die Van Pelt Architecten ontwierp voor de Politielocatie, aan de Kroonstraat in Utrecht. De proeftuin is recent naar volle tevredenheid in gebruik genomen.

Voor de politie is de proeftuin dé plek waar nieuwe en innovatie werkconcepten in de praktijk kunnen worden getest en beproefd. Uitgangspunten voor het ontwerp vormden niet alleen de hedendaagse (technische) eisen, maar ook de mogelijkheid om in te spelen op eisen in de toekomst.

Contrasterende kleurstelling
Voor de proeftuin werd gekozen voor een duidelijk contrasterende materialen en kleurstelling, in afwijking van de kleurstelling in de rest van het politiebureau. Door in de proeftuin plafondeilanden toe te passen, is het rauwe industriële bouwkundige plafond nog goed zichtbaar én wordt de hoogte optimaal benut.

Verschillende zones
Het ontwerp bestaat uit verschillende zones, die elk hun eigen uitstraling hebben. De sfeer in de ontvangst-/ontspannings-/samenwerkingsruimte is gemoedelijk, welkom en modern. Naarmate je verder op de afdeling komt, neemt ook de beveiliging toe. De sfeer van gemoedelijk en open maakt hier plaats voor professioneel, hightech, modern, industrieel en betrouwbaar.

De werkruimtes
De verschillende werkruimtes achter de beveiligingsschil zijn zakelijk en functioneel. Je vindt er laboratoriumruimtes en vaste werkclusters. De open werkomgeving biedt de mogelijkheid voor de squads om de ruimte per project naar wens in te delen. Bepaalde onderdelen (zoals labs) wordt in de proeftuin gezamenlijk gebruikt.

Kruisbestuiving
Door de functies van ruimten op een slimme manier te combineren en samen te voegen, is een multifunctionele afdeling gecreëerd, waar agile gewerkt kan worden. Zo stimuleert deze Proeftuin een intensievere samenwerking en kruisbestuiving tussen de teams Digitale Opsporing en Cybercrime, wat hun effectiviteit uiteraard ten goede zal komen.

Plaats : Politie

Opdrachtgever : Utrecht