Van Pelt Architecten

Politieacademie Zoetermeer

VPAA Terug naar educatie

INFORMATIE  |  FEITEN  |  FOTO’S

Het plan is ontworpen op een zichtlocatie aan de Amerikaweg te Zoetermeer. Het gebouw is rondom duidelijk zichtbaar vanaf de rondweg door Zoetermeer enerzijds en de ontsluitingsweg anderzijds. Deze situering stelt zijn specifieke randvoorwaarden aan de architectonische verschijningsvorm. De materiaalkeuze betreft hoofdzakelijk beton, aangevuld met transparanten puien. Aan de voorzijde, de entreezijde straalt het gebouw openheid uit. Dit is een duidelijk randvoorwaarde van uit de opdrachtgever. Het parkeren is deels overdekt onder het gebouw gesitueerd. Het overdekte gedeelte is beveiligd gebied evenals het buitenoefenterrein. De overige buitenruimten zijn openbaar gebied. Rondom het terrein van de Politieacademie is een schanskorf met wisselende hoogten als begeleiding van de rondweg en de ontsluitingsweg aangebracht.

Het restaurant samen met het open leercentrum (OLC) vormt de centrale ontmoetingsplek in het hart van de academie. Alle andere onderwijsfuncties liggen rondom het OLC gesitueerd. Door het ronde opgetilde dak boven het OLC komt over twee verdiepingen daglicht tot in het hart van het gebouw.
 

Van Pelt Architecten